Werkwijze

Hoe gaat de training in de praktijk
Tijdens de training zit u in een prettige stoel voor een beeldscherm.
U krijgt een vijftal sensoren op uw hoofd geplakt: een op uw linker- en twee op uw rechteroor, daarnaast nog twee op uw hoofd. Hierbij wordt een in water oplosbare geleidingspasta gebruikt, waardoor het mogelijk is uw hersenactiviteit zo optimaal mogelijk te registreren tijdens de training.

Hierna volgt de training, die ruim een half uur duurt. U bekijkt een film of luistert naar muziek. De apparatuur registreert steeds uw hersenactiviteit en de computer verwerkt razendsnel deze informatie. Op de momenten dat er turbulentie of instabiliteit ontstaat stoppen beeld en geluid een fractie van een seconde. Dit is de feedback.

De hersenen merken dit direct op en als reactie herstellen zij zelf de balans. Door dit veel te herhalen ontdekken de hersenen zelf dit patroon en ‘leren’ dit patroon bij voorkeur te gebruiken. Het is een onbewust proces. U hoeft daarvoor zelf niets te doen. De apparatuur doet niets actiefs met uw hersenen, er wordt uw hersenen alleen een spiegel voorgehouden waardoor ze zien wat ze doen en hun inefficientie bijsturen.

Hoe snel is verbetering mogelijk?
De eerste effecten zijn vaak al na een paar sessies merkbaar. Maar alle dingen die je leert vereisen oefening. Of het nu gaat om leren lezen of fietsen. In het begin is het moeilijk maar na voldoende oefening gaat het vanzelf. Zo werkt het met neurofeedback-training ook. De hersenen leren door de training steeds sneller en beter in balans te blijven. Door de training te herhalen raken de inefficiente wegen in je hoofd in onbruik en worden er nieuwe, efficiente snelwegen aangelegd die je hersenen bij voorkeur gaan gebruiken. Over het algemeen zijn voor deze integratie rond de 15 trainingen nodig. Dit verschilt per persoon, type klacht en complexiteit van de problematieken.

Share